Hae
Koivulan Emäntä

Saanko toivottaa taas kosteaa joulua?

Kuuluuko alkoholi jouluun? Onko perinne aina tarjota pyhänä alkoholipitoisia juomia? Myös silloin kun lapsia on paikalla? Kuinka paljon alkoholia voi nauttia?Onko siitä mitään haittaa? Viini tuntuu kuuluvan perinteikkäästi jouluun. Taisi ne itämaan tietäjätkin jo aikanaan viedä lahjaksi viiniä, kun menivät katsomaan seimessä nukkuvaa ihmettä. Joten kai se alkoholi tai ainakin viini kuuluu jouluun. Onko joulu sitten aikuisten vai lasten juhla? Se varmaan riippuu keneltä asiaa kysytään ja millaiset taustat on. Meille joulu on ehdottomasti lastenjuhla. Kuuluuko silti lotrata sillä alkoholilla?

Valkoviiniä, punaviiniä, terästettyä glögiä, minttukaakao ja ehkä vielä piparilla maustettu Irish coffee jälkiruuaksi. Juomaa jokaiseen makuun ja tilanteeseen sopivaa. Joulupöytää kattaessa nautitaan mukillinen tai kaksi glögiä, herätellään hieman ruokahalua. Salaa lorautetaan sekaan vodkaa tai punaviiniä, ihan vain lämmikkeeksi. Kalan kanssa nautitaan muutama sentti valkoviiniä. Laatikot ja kinkku vaativat täyteläisemmän punaviinin palan painikkeeksi. 16cl muuttuu 24cl ja huomaamatta täyttyy koko lasi melkein piripintaan. Jälkiruuaksi vielä jokin ihana makea drinkki. Hyvät yöt toivotellaan terästetyllä glögillä. Muuttuuko valkea joulu kosteaksi jouluksi?

Kuinka paljon juhlan kunniaksi voidaan nauttia alkoholia, jotta se on vielä ok?Missä menee raja?  Alkoholilla toivotetaan tervetulleeksi, se toimii aperatiivina, ruokajuomana ja jälkiruokana. Yömyssyä unohtamatta. Viime jouluna laskimme, että yksistään aattona upposi päivän aikana seitsemän annosta alkoholia. Se on aika paljon se, vaikka määrä on pikku hiljaa ruokailujen yhteydessä nautittu. Eli kyllä siinä on humalassa oltu, vaikka kuinka väittäisi muuta.

Sitä aina ei huomaa juodessa
Että joulu on kerran vuodessa
Ja Aulikki tädin kotiviinistä
Koko suku jouluaattona kännissä
Jouluaattona kännissä

Leevi and the leavings: Jouluaattona kännissä

ANNA LAPSELLE RAITIS JOULU

Lapsi odottaa joulua ja hän haluaa olla mukana rakentamassa mukavia yllätyksiä. Lapsen ilo on aitoa. Epämiellyttävä totuus kuitenkin on, että monen lapsen juhlatunnelma loppuu aikuisen alkoholin käytön vuoksi. Lasten hyvä joulu taataan vain aikuisen turvallisella läsnäololla.

Joulu on hyvä mahdollisuus opetella juhlatunnelman luomista ilman päihteitä ja opettaa taito myös lapsille. Joulu on lasten juhla ja lapsuuden joulumuistot kestävät koko eliniän. Antakaamme jokaiselle lapselle raitis joulu! (Anna lapselle raitis joulu -kampanja)

Tarvitseeko tällaisesta itsestään selvästi asiasta joka vuosi muistutella? Niin, luulin että ei. Silti monet lapset saavat kokea kostean joulun. Siinä missä aikuiset ajattelevat, että ei se muutama lasi haittaa, tai pitkällä aikavälillä juominen vaikuta mihinkään, niin kyllä se lapsi huomaa aikuisen muuttuneen käytöksen. Puhe muuttuu, ääni nousee, liikkeet muuttuu ja aikuisen tuoksu muuttuu. Pienestä ihmisestä humalainen ihminen on pelottava, koska on arvaamaton ja usein äänekäs, eikä yhtään niin kuin tavallisesti. Ei taida olla lapsella kivaa?

Meidän perheessä kohtaa kaksi erilaisen kasvatuksen saanutta vanhempaa. Suurimman eroavaisuuden meidän ajatusmaailmaan tuo alkoholi. Toisen mielestä Eurooppalainen alkoholikulttuuri on oikea tapa, toinen taas kannattaa nollatoleranssia vedoten omiin lapsuuden kokemuksiin. Tämä aiheuttaa toisinaan parisuhteessamme kriisitilanteita, varsinkin juhlapäivinä. Onneksi olemme kumpikin sitä mieltä, että lasten ei tarvitse nähdä humalaisia ihmisiä. Olemme vuosien saatossa päässeet sopimukseen, että lasi tai kaksi viiniä tai muuta alkoholipitoista juomaa voi ottaa, kun lapsia on seurueessa. Varsinkin kun toinen vanhemmista on selvä. Kotona oman porukan kesken viinit eivät päädy lainkaan pöytään. Ja tänä jouluna olemme aaton kotona: me ja lapset.

”Jos jätetään viinit pois joulupöydästä, niin mitä sitten juodaan?”

”No, kraanasta tulee ihan juomakelpoista vettä. Coca-colahan on myös ns. virallinen joulujuoma. Niin, ja glögiäkin saa alkoholittomana. Ja jos pakko saada viiniä, niin niitäkin saa alkoholittomina.”

”Mitä me sitten tehdään, jos ei saa juoda?”

”Leikitään, pelataan ja ulkoillaan. Syödään ja katsotaan elokuvia. Voidaan tehdä ihan mitä vain ja meillä on varmasti ihan yhtä hauskaa. Ehkä jopa hauskempaa.”

Toivotan kaikille raitista joulua <3

Kati

2 kommenttia

 1. Minna M kirjoitti:

  Mainitsemasi alkoholimäärät kuulostaa jo ihan ryyppäämiseltä. Itse saatan juoda lasillisen, kaksi lasten ollessa paikalla. En välttämättä jouluna, koska lempijuomani kuohuviini ei oikein sovi jouluruokien kanssa.

  • Kati kirjoitti:

   Itsehän en juo laisinkaan. En jouluna, enkä muutoinkaan. Mutta ymmärrän kyllä eurooppalaista juomakulttuuria. Vaikka se eroaa huomattavasti suomalaisesta kohtuukäytöstä, niin ero tulee siinä, että alkoholi juodaan useiden tuntien aikana ja välttämättä ei olla kännissä lainkaan. Alkoholin puoliintumisaikahan alkaa välittömästi. Suomalaisessa kulttuurissa tyypillisempää on vetää se 7 annosta muutaman tunnin aikana, jolloin voidaan jo pitää ryyppäämisenä ja humalan hakuisena juomisena. 😉

   Itse käsitän ryyppäämisen enemmänkin sellaisena tarkoituksen mukaisena humalan hakuisena juomisena. Vaikka en näe järkeä juoda 7 alkoholiannosta jouluna, niin en silti sitä ihan ryyppäämiseksi määrittelisi. Miehillä alkoholinkulutuksen riskirajana pidetään 7 annosta vuorokaudessa ja naisilla 5 annosta. Mutta senkin pitää toistua usein, jotta voidaan pitää todellisena riskinä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *