Hae
Koivulan Emäntä

Joulupöydän jälkiruoka: Piparkakkutiramisu

Joulu se vain lähestyy päivä päivältä, vaikka lasten mielestä se ei tule koskaan. Mutta joka päivä olemme ottaneet askeleen lähemmäksi h-hetkeä ja tehneet erilaisia jouluvalmisteluita. Nyt mieleen on alkanut nousta, mitä kaikkea tarjottavaa siihen joulupöytään tänä vuonna laitetaan. Joka vuosi meidän pöydästä löytyy mm. kinkkua, salaattia, erilaisia kaloja sekä peruna- ja porkkanalaatikkoa, iltapalaksi joulutorttuja ja pipareita. Näiden lisäksi olemme yrittäneet keksiä uusia vaihtuvia tarjottavia. On ollut porkkalaa, joulukuhaa, itsetehtyä saaristolaisleipää, karjalanpaistia sekä erilaisia juustokakkuja.

Lapsuuteni jouluissa mummillani oli tapana tehdä luumurahkaa jälkiruuaksi. Sitä tulikin syötyä joskus niin paljon, etten useaan vuoteen pystynyt ajattelemaankaan luumurahkaa tai muutakaan luumuherkkua. Viime syksynä tulin pitkästä aikaa tehneeksi lapsille luumurahkaa. Maistaessa tätä vanhaa herkkua, lapsuus nousi mieleen. Tästä sainkin idean kehitellä tämän vuoden pöytään hieman erilaisen herkun tästä vanhasta herkusta. Muutaman erilaisen kokeilun jälkeen syntyi piparkakkutiramisu.

PIPARKAKKUTIRAMISU

10-12 piparkakkua

0,5dl vahvaa kahvia

1dl kuohukermaa

2dl rahkaa

0,5dl luumumarmeladia

3tl kanelia

3tl tummaa kaakaojauhoa

1dl karpalososetta (itsetehtyä)

PINNALLE

Kokonaisia karpaloita

Murenna piparit hienoksi muruksi. Kostuta kylmällä kahvilla. Valmista luumurahka. Sekoita rahka, luumumarmeladi ja kaneli tasaiseksi seokseksi. Vaahdota kerma ja kaakaojauhe kulhossa. Sekoita joukkoon luumurahka. Laita kulhojen pohjalle ensin karpalosose. Tämän jälkeen asettele vuoron perään pipariseosta ja rahkavaahtoa, niin monta kerrosta kuin haluat. Mitä kapeampaa astiaa käytät, sitä useamman kerroksen saat, silloin kannattaa laittaa karpalososetta myös kerrosten väliin. Pinnalle kohmeisia kokonaisia karpaloita. Tarjoillaan kylmänä.

Jos et käytä valmista karpalososetta, aloita valmistus siitä. Itse tein karpalososetta n. 4dl, josta osan käytin karpalo-piparijäätelöön.

KARPALOSOSE

200g pakaste karpaloita

1dl vettä

1dl sokeria

Keitä jäiset karpalot sokerivedessä. Anna kiehua niin n. 5min tai niin kauan kuin karpaloiden rakenne alkaa rikkoutua. Jäähdytä. Soseuta jäähtynyt karpaloseos  sauvasekoittemella. Jos haluat täysin sileän soseen, painele seos siivilän läpi.

Tämän herkun parhaita puolia on ehdottomasti nopeus ja helppous. Valmistukseen kuluu n. 20min. Jälkiruuan saa gluteenittomaksi käyttämällä gluteenittomia pipareita. Suosittelen lasten jälkiruuasta jättämään karpalososeen pois. Yllä olevalla ohjeella valmistui kolme reilun kokoista jälkiruokaa. Ehdottomasti kokeilun arvoinen herkku.

PS. Enää 4 yötä jouluun!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *