Hae
Koivulan Emäntä

Uskotko joulupukkiin? Löytyykö joulun taika?

Joulu käsitetään perhejuhlana, rauhan ja ilon aikana. Perheet kokoontuvat yhteen nauttimaan toistensa seurasta. Vaalitaan jouluperinteitä, kukin omalla tavallaan. Kerrotaan tarinoita joulupukista, tontuista ja joulun ihmeestä. Kuinka yksi mies onnistuu jakamaan yhdessä yössä kaikille maailman lapsille lahjan. Raapustetaan yhdessä lahjatoiveistoja joulupukille, kuten Colour outside of linesblogisti on lasten kanssa tehnyt. Aattoa odotetaan perhosia vatsassa, tuleeko se pukki?

Siinä missä joulu on toisille ilon, onnen ja läheisten aikaa, se voi näyttää toisille toisenlaisen puolen. Joskus joulu saattaa tuoda mukanaan ahdistuksen. Siinä missä lapset pohtivat, ovatko he olleet kilttejä ja saako toivelahjansa, aikuiset pohtivat ovatko onnistuneet täyttämään joulupukin hankalan viran.Tuliko lahjoista hutiostos? Kenelle kaikille niitä lahjoja pitikään ostaa? Lapset ovat olleet extrakilttejä, mutta rahaa lahjoihin ei ole? Mikä silloin neuvoksi? Voisiko lapset iloita aineettomista lahjoista niin kuinIhanasti Sopiva -blogissapohdittiin. Usko pukkiin saattaa olla aina ajoittain koetuksella. Jo pieni lapsi vaistoaa vanhemmistaan stressin. Kuulee hiljaiset kuiskaukset joulupukista sekä aikuisten ajatukset lahjoista.

Joillekin joulu saattaa tuoda yksinäisyyden.Joudunko olemaan joulun yksin? Sukulaisia ei ole tai ovat kaukana? Lapset ovat ex-puolison luona. Etä-äiti kirjoitti hienosti tunteesta, kun lapset ovatkin toisen vanhemman luona. Joulu ei tunnu joululle, jos lapset ovat poissa. Joulu on hetki jolloin yksinäisyys korostuu. Kun kaikkina muina päivinä vuodesta voi turvautua ystäviin, tuttuihin tai naapureihin, jouluna tämä ei aina käy koska kaikki ovat omien perheiden kesken. Ei ihme, että jouluna myös masennus nostaa usein päätään. Iloisten ihmisten katsominen saattaa lisätä yksinäisyyden tunnetta. Joka puolella soi joulumusiikki ja joulukrääsä täyttää joka kaupan, jopa kadut tuntuvat ilkkuvan, että nyt on joulu.

Tilanne voi myös olla, että toivoisi saada olla joulun yksin. Läheisen alkoholiongelma, vaikea suhde sukulaisiin tai oma erakkoluonne ei houkuttele sukulaisten seuraan vaikka heitä olisi. Joskus yksinäisyys voi olla ihan hyväkin asia.

Uskotko silti vielä joulupukkiin? Mielestäni joulussa ei ole kyse uskosta joulupukkiin vaan uskosta joulun taikaan. Joulun taika on yhdessäoloa, lähimmäisen rakkautta, sopua, rauhaa ja hyvää tahtoa. Tarvitseeko lapsen uskoa joulupukkiin? Olisiko parempi kertoa lapsille totuus lahjoista ja pukista? Mielestäni lapsen usko joulupukkiin on vain hyvä. Lapsi saa rakentaa mielikuvissaan joulupukin maan, juuri sellaiseksi haluaa. Ja antaa mielikuvituksensa lentää. Tarinassa joulupukista on loistavia elementtejä. Se antaa opetuksen, että jos kiltti ja hyvä se palkitaan. Jos mokaa, pyydetään anteeksi ja ollaan pahoillaan, saa anteeksi. Joten kyllä, meillä uskotaan pukkiin. Usko pukkiin tuo mukanaan joulun taian. Tarinat, kertomukset pimeinä iltoina tuo taianomaista loistetta ja salaista mystisyyttä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *