Hae
Koivulan Emäntä

Ärsyttävät joululaulut

Suomalaisten joululaulujen tekijät ovat todennäköisesti olleet erittäin ”mielenkiintoisen” huumorintajun omaavia ihmisiä. Voisi kuvitella, että vuoden iloisimpaan juhlaan tehtäisiin iloisia lauluja, mutta ei… Joululaulut tuntuvat olevan mollivoittoisia. Surullisuutta lisäävät sanat, joissa kerrotaan kuinka on pimeää, yksinäistä, kylmää ja sateista. Jotta nämä rallatukset nousivat ihan uudelle tasolle, niin laitetaan lapset laulamaan tonttulakit päässä surullisia veisuja tai jopa pelottavia rallatuksia.

Hei, tonttu-ukot hyppikää, on ehkä kamalin joululaulu, jonka tiedän. Miten selitän minun 3-vuotiaalle, että ”hetken kestää elämää, sekin synkkää ja ikävää”. Onko tässä sanottajalla käynyt pieni lapsus? Oliko tämä lapsille vai aikuisille tarkoitettu laulu?

Tonttujen jouluyö herätti meidän esikoisella hämmennystä tämän ollessa päiväkodissa. ”Tuleeko ne tontut meidänkin kotiin yöllä? Jättääkö ne meille mitään syötävää?” Saimme joulun alla lohdutella huolestunutta lapsiressukkaa, että ei ne tontut meidän kotiin tule silloin kun me nukutaan. Ja ihan varmasti meillä on ruokaa ja lahjoja jouluna.

No, onkos tullut kesä hämmensi kovasti meidän lapsia. Voiko talvi jäädä kokonaan välistä? Ja jos ei tule talvea, niin eikö sitten tule lainkaan joulua? Ja eikö vanhat ihmiset jaksa talvella leikkiä? Kassajonossa aiheutti hilpeyttä, kun tämä äiti-ihminen yritti selittää otsa hiestä märkänä, että se on vain laulu ja totta kai tulee joulu ja talvi. Ja tietenkin se mummi jaksaa leikkiä, vaikka ei ole enää nuori.

Varpunen jouluaamuna on varmasti yksi surullisimmista joululauluista mitä tiedän. En ymmärrä miten se on päätynyt koulujen laulukirjoihin. Muistan, kuinka jo alakoulussa tämä sai kyyneleet silmiini, enkä yhtään ymmärtänyt mitä tekemistä kyseisellä laululla on joulun ja joulupukin kanssa. Tytön kuollut veli ilmestyy tytölle nälkiintyneenä lintuna. Muistan vieläkin, kuinka minulla oli paha mieli tytön puolesta, kun veli ei ollutkaan enää jouluna läsnä.

Siinä missä englanninkielisissä lauluissa lauletaan rakkaudesta ja rauhasta, Suomessa melankolia tuntuu olevan vahvoilla joululauluissakin. Elättelemme toiveita, että tulevaisuudessa lapsemme laulaisivat myös ennemmin rakkaudesta kuin hetken kestävästä, synkästä elämästä. Luulisi, että tähän synkkään ja pimeään talveen kaipaisi iloisempia lauluja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *