Hae
Koivulan Emäntä

Onko pyhäpäivät menettäneet merkityksensä?

Eilen havahduin mietteistäni esikoiseni esittämään kysymykseen:

”Mitä eroa pyhäpäivällä ja arkipäivällä on?”

”No, kaupat on pyhäpäivisin kiinni? Ja suurimmalla osalla ihmisistä on silloin vapaata.”– vastasin hetken mielijohteesta.

”Ai niinku mitkä kaupat? Viinakauppa? Mikä muu muka?” – esikoinen pohti. Siinä hetken aikaa änkyttelin ja lopulta nielin vastaukseni. Meinasin ilmoittaa suurimman osan kauppojen olevan kiinni, mutta eiväthän ne ole. Jotkut kaupat (esim. kannelmäen Prisma) on auki 24/7 vuoden jokaisena päivänä. Jopa jouluna, mikä oli minusta aivan käsittämätöntä. Siinä hetkessä huomasin itsekin, etteivät pyhät (sunnuntait, joulu, loppiainen, pääsiäinen yms.) ole enää yleisiä vapaapäiviä, vaan päiviä muiden joukossa. Onko siis pyhäpäivät menettäneet merkityksensä? Onko arkipäivällä ja pyhällä enää mitään eroa?

”No ei niinku yhtikäs mitään. Ei enää.” – vastasin hetken hiljaisuuden jälkeen.

”Onko pyhäpäivä sitten joku muinaisjäänne sun nuoruudesta, milloin kaikki oli muka paremmin? Kai niillä nyt jokin virka on? Vai miksi niitä ei sitten vain lopeteta?” – esikoinen jatkoi pohdintaansa.

Hetken asiaa tuumailtua tuli mieleen, että työntekijän näkökulmasta palkka erottaa pyhän ja tavallisen arkipäivän. Tosin pyhäkorvauksia ajetaan kovaa vauhtia alas. Töissä pitäisi olla päivästä riippumatta samalla palkalla. Virka-aikakaan ei ole enää 8-16, sillä monet virastot ovat laajentaneet aukioloaikojaan iltoihin ja viikonloppuihin, muuttuvien olosuhteiden mukaan. Jopa pankeilla on viikonloppuisin osa palveluista avoinna vaikka muutoin supistavat kassapalvelujaan. Niin miksikäs sitä tuplapalkkaa maksetaisiin, jos pyhäpäivällä ei ole mitään virkaa. Ei ainakaan yleisenä vapaapäivänä.

Onko pyhäpäivät tosiaan muuttuneet vanhaksi kirkolliseksi jäänteeksi? Pyhäpäivä ei ole enää yleinen vapaapäivä, niin kuin se on vielä minun nuoruudessani ollut. Nykyään pyhäpäivä tuntuu olevan vain päivä muiden joukossa. Kotiäitinä en huomannut päivissä lainkaan eroa, paitsi lounasaikaan, jolloin ruokapöydässä pyhäpäivänä on useimmiten kaksi ruokailijaa enemmän. Kouluissa kuitenkin pyhäpäivät ovat edelleen vapaapäiviä.

Joten pyhäpäivä on meille päivä, jolloin saadaan nukkua pitkään sekä yhdessä tekemisen aikaa. Se on meille myös rauhoittumisen aikaa. Kaupassa asioinnit sekä muut juoksevat asiat pyritään hoitamaan arkea, jotta pyhä voisi edelleen olla pyhä.

Tänään loppiaisena meillä ulkoillaan sekä syödään yhdessä ja illalla pidetään koko perheen leffailta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *