Hae
Koivulan Emäntä

Miksi kouluruoka ei maistu?

Joululomat lusittu ja koululaisilla alkoi koulu. JEE! Teini tekee päivisin jotain muutakin, kuin makaa pimeässä huoneessa kännykkä kädessä ja kyselee mitä tänään syötäisiin. 

Muutama päivä arkista aherrusta takana ja meillä alkoi jälleen narina, kuinka kouluruoka on pahaa ja viikkorahaa pitäs saada enemmän. KAIKKI kaverit saa enemmän käyttörahaa viikossa ja KAIKKI kaverit käy ostamassa välitunnilla kaupasta ”ruokaa”. Eikä KUKAAN kouluruokaa syö! Joopa joo… Niin meidän teini on ilmeisesti Suomen ainoa lukiolainen, joka joutuu syömään kouluruokaa. Jep jep.

Kouluruoka! Kaikki vihaa sitä, mutta onko siinä oikeasti mitään vikaa? Onko se kouluruuan vihaaminen sitä, että se on yleisesti opittu tapa? Vihataanko kouluruokaa vain tavan vuoksi? Vain siksi kun KAIKKI muutkin vihaa? Vaikeaa toki on teini-ikäisenä sanoa eriävää mielipidettä, vaikka ruuasta tykkäisi. En itsekään kehdannut teininä tunnustaa, että kaalilaatikko on mielestäni tosi hyvää, oikeastaan lempiruokaa, kun kaikkien kavereiden mielestä se oli hirveää. Niin tuli esitettyä useita, että kaaliruuat ovat hirveintä mitä tiedän. Järjetöntä!

Päiväkotien, koulujen, vanhainkotien sekä laitosten ruoka on ollut viime vuosina useasti tapetilla. Ruuan laatua moititaan, ruokaa on liian vähän tarjolla, eikä se ole tarpeeksi monipuolista. Ruokavalioiden huomioiminen on aivan lasten kengissä useimmissa paikoissa. Mutta onhan se haastavaa (oikeammin mahdotonta) rakentaa 10 eri ruuat, suunnitella ne monipuolisiksi ja tarjota vielä kaikki tarpeellinen siinä yhdessä ateriassa. Keskutelussa usein unohdetaan mainita, että koulu- tai päiväkotiruuan tulee vain täydentää YHDEN aterian osalta lapsen päivittäistä energiansaantia. Ei olla se ainoa ateria, vaikka toki näin on joidenkin lasten kohdalla.

Tänä päivänä kouluruoka maksaa keskimäärin n. 1€/oppilas, riippuen kunnasta. Hinta kuulostaa erittäin pienelle, mutta kannattaa ottaa huomioon, ettei koulut ja suurtalouskeittiöt maksa ruuasta lähellekään niin paljoa kuin tavallinen kuluttaja. Koulujen ruokalat ovat kilpailuttaneet tavarantoimittajat ja saavat suuret ruoka määrät huomattavasti kuluttajahintoja edullisemmin. Ja kun katsoo koulujen ruokalistoja niin aika ihmeitä on sillä rahalla sinne loihdittu.

Esimerkki koulun viikon ruokalistasta:

  • MA Kasvispihvi, kylmä- tai lämminkastike, perunasose/peruna, keltainen salaatti
  • TI Kebab lihakastike, riisi, kaali-hernesalaatti
  • KE Jauhelihalasagnette, punainen melonisalaatti
  • TO Kermainen kalakeitto, ruisrouheleipä, kurkku
  • PE Makkarakastike, peruna, porkkanaraaste
Kouruoka / ruokala
Kuva: Pixabay

Ja tämän meidän teini haluaa korvata millä? Karkilla? Sipseillä? Pikaruualla? En usko sekunttiakaan, että sieltä kaupasta käytäisiin ostamassa hedelmiä tai salaattiateria. Olenko oikeasti hirviö-äiti, joka ei nyt vaan ymmärrä? Onko nykynuoret niin tottuneita syömään epäterveellisesti, että perusruoka (joka saattaa olla melko vähämausteista) on pahaa? Onhan se näin, että jos minullekin annettaisiin vaihtoehto syödä joko suklaata tai kesäkeittoa, niin valikoisin suklaan. Mutta kysymys ehkä kuuluukin, tarvitseeko vaihtoehtoa antaa? Vanhempina teemme sen päätöksen, onko sillä lapsella mahdollisuus korvata kesäkeitto suklaalla.

Kyllä myönnän, ettei se kouluruoka aina ole herkkua, mutta ei kaikesta voi tykätä. Väitän kuitenkin, että koulusta saatu ruoka on satavarmasti terveellisempää ja ravitsevampaa, kuin se ”ruoka” jota nuoret käyvät kaupasta hakemassa. Joten aion jatkossakin olla tässä asiassa tiukkis, enkä nosta viikkorahaa. En ainakaan tällä verukkeella. Niin kauan kun kouluruoka on ilmaista, täytyy se etu käyttää hyödyksi.

Onko kouluruoka oikeasti pahaa? Vai onko se vain teinien korvien välissä? Vai olemmeko vain kuulleet liikaa kauhutarinoita klimppisopista ja räkävelleistä, että olemme jääneet mielikuvan vangeiksi? Mitä mieltä sinä olet? Söisitkö kouluruokaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *