Hae
Koivulan Emäntä

#NoBuy2019 – Kohti järkevämpiä kulutustottumuksia

Minun ei pitänyt tehdä lupauksia tälle vuodelle. Tai oikeastaan olin päättänyt, etten tee yhtään sellaista lupausta, jonka pitäminen aiheuttaisi minulle enemmän stressiä kuin hyvää oloa. Pitkään mietittyäni päätin lähteä mukaan ”NoBuy2019” haasteeseen. Tämän lupauksen pitäminen vaatii minulta äärimmäisen paljon, mutta onnistuessani pysymään lupauksessani antaa paljon enemmän.

Tämä lupaus tulee hieman jälkijunassa, mutta sen tekeminen vaati itsetutkistelua ja mielen kirkastumista. Vuoden alusta olen täyttänyt Maaret Tukiaisen Hyvän mielen vuosi tehtäväkirjaa, joka on ollut aivan loistava mielen siivoamiseen ja ajatusten jäsentelyyn. Kirjan toisen viikon teemana oli irti päästäminen. Raapustin kirjaa viisi asiaa, jotka eivät enää palvele minua.

Ensimmäiseksi nousi shoppailu. Tämä ikuinen ja jatkuva shoppailu. Tajusin viimein, ettei shoppailu tuo minulle enää sitä tyydytystä, mitä ennen. Ostan kertakäyttökamaa, johon saatan kyllästyä jo hintalappua irrottaessani. Lopulta murehdin rahan tuhlausta ja ja loppukuun senttien laskentaa.

Jos mitään et muuta, mikään ei muutu.

#nobuy2019

Minun on muutettava toimintaani, jos haluan asioiden muuttuvan. Muuten elämäni tulee jatkumaan vuodesta toiseen samanlaisena ja meidän kaapit sekä varastot täyttyvät tavarasta. Joten minä, shoppailuaddikti, lähtee mukaan #NoBuy2019 haasteeseen mukaan. Haastan itseni tutkimaan todelliset tarpeeni ja pohtimaan omaa rahankäyttöä.

Koivulan emännän #NoBuy2019 säännöt

 1. Ei vaateostoksia. Poikkeuksen tekevät alusvaatteet sekä lastenvaatteet.
 2. Ei leluja eikä pelejä.
 3. Ei sisustustuotteita eikä koristeita.
 4. Ei elektroniikkaa.
 5. Meikkejä, ihon- ja hiustenhoitotuotteita saa ostaa vain, kun edellinen on käytetty loppuun.
 6. Jos jonkin voi lainata ilmaiseksi, en osta.
 7. Jos kiusaus ostaa jotain voittaa, täytyy myydä tai hävittää vastaava tuote.

Vuoden aikana on tarkoitus käydä kaikki kodissamme olevat tavarat läpi Marie Kondo tyyliin ja luopua kaikesta, mikä ei enää tuota iloa tai on mennyt rikki. Omistamme hävettävän paljon rikkinäisiä, epäkäytännölisiä sekä turhia tavaroita. Näistä kaikesta on tarkoitus päästä vuoden 2019 aikana eroon.

Jännä nähdä miten pitkälle shoppailuaddikti selviää ilman shoppailua. Ja millaisia fiiliksiä alkaa nousemaan, kun on aika alkaa hävittää tavaroita.

4 kommenttia

 1. klaara kirjoitti:

  Onnea päätöksellesi! Mietin juuri samaa tässä, jotakin on tehtävä. Olen tällä viikolla saanut jo 4 ikean kassillista tavaraa vietäväksi kierrätykseen. Täytyy tapahtua nopeasti, muuten alan etsiä niistä vielä ”tarpeellista” tavaraa.
  Yritetään, yritetään yhdessä!

  • Kati kirjoitti:

   Kiitos! Toi katumus on muuten paha. Tunnistan sen itsessäni todella hyvin. Marie Kondo sanoi jossain haastattelussa, että moni ihminen katuu luopumiaan tavaroita, mutta kuitenkin ovat olleet lopulta tyytyväisempiä ilman turhaa tavaraa. Mietin juuri, että mitä ihmettä teen vanhoilla muistiinpanoillani kouluajoilta. En ole niitä kertaakaan avannut ja silti niitä on säilötty kaksi laatikollista varastoon. Todennäköisesti tietokin on muuttunut 15 vuodessa. 😀

 2. Lilli kirjoitti:

  Kiitos omia ajatuksia tukevasta tekstistä. Asetin itselleni tietämättäni hyvinkin trendikkään haasteen vuodelle 2019. Päätin etten saa ostaa kuin alusvaatteita ja kenkiä uutena tänä vuonna. Äitiyslomalla kotona pyöriessä huomaa, että meille on kertynyt turhaa kamaa aivan liikaa. Siitäkin yritän päästä eroon.

  • Kati kirjoitti:

   Jep, tämä olikin yllättävän trendikäs haaste. Ilmeisesti ihmiset ovat alkaneet kyllästyä pikamuotiin. Mikä on hyvä. Tsemppiä tavaran määrän taltuttamiseen. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *