Hae
Koivulan Emäntä

Näkymätön sairaus – Kroonisen sairauden voi unohtaa

Näkymätön sairaus on jännittävä, sillä päälle päin sen kantajaa voisi kuvitella aivan terveeksi. Ihmiseksi, jolla on kaikki on hyvin. Vailla huolen häivää. Kuoren alla piilossa, kuitenkin näkymätön sairaus saattaa tehdä tuhojaan. Tehdä kantajastaan väsyneen, ärtyisän ja hajamielisen. Täysin ilman näkyvää syytä. Silloin asiasta tietämätön voi kuvitella, että näkymättömän sairauden kantaja on vain laiska, ikävä luonteinen tai ei välitä muusta kuin omasta navastaan.

Näkymätön sairaus voi kurittaa kantajaansa monella tapaa. Sairauden oireet voivat olla traumatisoivia tai niin häpellisiä, ettei niistä halua puhua. Toisaalta oireistaan ja tuntemuksistaan kertovaa, voidaan pitää hulluna, koska mitään näkyvää syytä oireille ei ole.

Sinä vain kuvittelet kaiken! Eihän sinussa mitään vikaa ole.

Kuinka usein minäkin nuo lauseet olen kuullut. Toisinaan jopa uskon niihin. Varsinkin, kun oireet tuntuvat menevän ja tulevan. Ehkä tosiaan vain kuvittelen kaiken. Siksi nykyään mielelläni vaikenen.

Näkymättömän sairauden voi unohtaa

Joskus sairaus menee remissioon, silloin kantaja voi unohtaa koko taudin. Voi kuvitella, että on ihan niin kuin kaikki muutkin. Elää ilman huolen häivää.

Näin kävi minulle. Unohdin, että olen sairas. Tämä on hyvää aikaa, josta pitää nauttia, sillä sitä ei koskaan tiedä kauan tämä kestää.

Miksi siis kirjoitan tästä? Miksi puhun näkymättömästä sairaudesta? Siihen nyt kaksi syytä:

Ensimmäiseksi: Vaikka nyt on hyvä jakso, niin se ei tarkoita sairauden kadonneen. Esimerkiksi minulla se tarkoittaa jatkuvia kontrolleja sairaalassa sekä jatkuvaa itsestä huolehtimista. Hyvä jakso ei myöskään tarkoita sitä, että pysyvät oireet olisi mihinkään kadonnut. En edelleenkään voi syödä ihan mitä mieli tekee eikä tunto ole palautunut minun vasemmalle puolelleni. Olen vain oppinut elämään tämän asian kanssa, joten se ei vaikuta minun elämääni.

Toiseksi: Haluan tuoda omalta osaltani tietoisuuteen, että kaikki ei näy päälle päin. Ihmistä ei kannata tuomita heti. Eikä vielä hetkenkään päästä. Sillä joskus ihminen saattaa käyttäytyä omituisesti itsestä johtumattomasta syystä.

 

 

2 kommenttia

 1. Henna kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus ja aivan ihana kuva 😍😍
  Ei tosiaan kannata ihmistä tuomita tietämättä, mitä taustalla voi olla. Kaikki kun ei tosiaan näy konkreettisesti ulospäin.

  https://polyapinnoilla.fi

  • adminkati kirjoitti:

   Kiitos <3
   Tämä on juurikin näin. Ihmiset tuppaavat tekemään hyvin herkästi erinäisiä johtopäätöksiä asioista, välittämättä siitä onko se virhetulkintaa. Mutta ehkä joku päivä tässäkin asiassa parannutaan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *