Hae
Koivulan Emäntä

Ammattina rakastaja – Ajatuksia seksityöstä

Pari viikkoa sitten päädyin lukemaan Tiia Forsströmin kirjan, Ammattirakastaja BookBeatin sovelluksesta. Kirja oli julkisuudessa jo herättänyt keskustelua siitä ja liittyihän kirjan sisältö vahvasti opintoihini. Olin äärimmäisen utelias. Miten seksologian ammattilainen on päätynyt seksityöntekijäksi? Ja ennen kaikkea miten yhdistää nuo kaksi eri ammattia, ilman ristiriitoja. Olenko rakastaja vai seksuaalineuvoja?

Ammattirakastaja

Luin kirjan reippaasti. Tai oikeammin puoliksi luin ja puoliksi kuuntelin. On muuten älyttömän hyvä ominaisuus tuossa BookBeat sovelluksessa. Useimmat kirjat voi lukea ja kuunnella.

No, mutta takaisin kirjaan…

Kirja oli seksityön puolesta puhuja. Se sai melkein kuulostamaan ettei rakastaja ole ammattina yhtään hassumpi. Kirjassa korostettiin, ettei kaikki seksityöhön lähteneet ole siihen pakotettuja ja useimmat ammattilaiset jopa nauttivat työstään täysin rinnoin. Tämä ei sinänsä yllättänyt. Onhan kirjailija Suomen kuuluisimpia seksityöntekijöitä.

Helppoa rahaa

Sähän istut rahapankin päällä, mikset kävis tienaamassa nopeasti helppoa rahaa?

Meillä on harhaluulo, siitä kuinka seksityö on helppoa rahaa. Nopea käsityö, suuhoito taikka pikaiset rappukäytävässä tai auton takapenkillä josta palkkioksi saa saturaisen tai useamman, ei ole ihan todellisuus. Vaikka toki näinkin voi olla.

Kirjaa lukiessa ymmärrys seksityötä kohtaan kasvoi. Ammattina rakastaja voi olla helppoa rahaa, mutta se voi vaatia todella kovaa työtä, unohtamatta korkeita sivukuluja asunnosta, asusteista, seksivälineistä.

Seksityöntekijän pitää pitää omasta kunnostaan huolta, sillä seksityö on fyysisesti raskasta. Lisäksi terveys ja hygienia pitää olla hyvässä hoidossa.

Työ on asiakaspalvelua ja yrittäjyyttä puhtaimmillaan. Huonot päivät eivät saa näkyä ja pitää osata tulkita asiakasta äärimmäisen tarkasti. Varsinkin jos työssä haluaa pärjätä. Rahan tulo ei ole varmaa, vaan kaikki riippuu sinusta itsestä, kuinka hyvin myyt omia palveluistasi ja löydätkö oman asiakaskuntasi, joka vielä maksaa pyytämäsi hinnan.

Lainsäädäännön kukkasia

Ammattirakastaja kirjassa muutamat Tiian kollegat jakoivat Tiian lisäksi kokemuksiaan seksityöstä. Miten olivat päätynyt työhön ja miten työn kokivat? Tarinat tukivat toisiaan ja niistä löytyi yhteneväisiä piirteitä.

Yksi asia nousi päälimmäiseksi, miksi seksityöntekijät eivät saa verkostoitua? Suositella toisiaan? Tai toimia saman katon alla? Miksi ihmeessä meidän pitää lailla erottaa seksityöntekijät?

Seksipalveluiden myyminen tai ostaminen ei ole Suomessa kiellettyä, vaikka niin moni kuvittelee. Lainsaadäntö  ei tunne termejä seksityö tai seksityöntekijä. Nämä palvelut ovat kuitenkin tarkasti säännelty ja rajoitettu, minkä vuoksi turvallinen markkinointi ja yhdessä toimiminen on kielletty paritusmahdollisuuden vuoksi.

Ymmärrän, että paritus on kielletty. Mutta sitä en ymmärrä, miksi seksityöntekijöiden verkostoituminen on kielletty, jolloin he voisivat saada toisistaan tukea ja turvaa? Miksi ihmeessä kaksi tai useampi ammatinharjoittaja ei voisi toimia yhdessä, niin kuin muilla aloilla hyvinvointialoilla. Vrt. Hierojat, kampaajat yms.

Ammattirakastaja kirjassa kerrotaan loistavin esimerkein miksi seksityöntekijöiden pitäisi saada vapaasti verkostoitua ja markkinoida omaa toimintaansa.

Oman lapsen ammattina rakastaja?

Hyväksyisinkö jos lapseni ilmoittaisi, että hänestä tulee rakastaja? Täytyy myöntää, että tähän vetäisin rajan. Lapseni saa olla mitä vain, mutta en missään nimessä antaisi hänen myydä seksiä. Vaikka olen vuosien varrella pyörtänyt täysin mielipiteeni seksityöstä, niin en siltikään koskaan toivoisi lapseni valikoivan sitä ammatikseen.

Miksi näin?

Kai se on luonnollista ettei äiti halua ajatella oman lapsensa seksin harrastamista. Ja tähän ammattiin liittyy myös todella voimakkaasti turvallisuus kysymykset.

Vaikka seksityö voi olla antoisa työ, niin sillä on aina kääntöpuolensa. Asiakas ei välttämättä ole sitä mitä luulit. Näitä tarinoita on paljon. Ammatin raadollisuus on kuitenkin totta. Kaikki tarinat eivät saa Pretty Womanin loppua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *