Hae
Koivulan Emäntä

Miksi en pysty pysähtymään lomalla? – Kolme tapaa rentoutua lomalla

”Lomalla viimeinkin voin ottaa iisimmin…” Soi radiosta ja mieleni tekee kiljua, miten niin voi? Ei ainakaan täällä.

Lomaa on vain vähän ja minulla on sata asiaa mitkä pitää lomalla saada tehdyksi. Olen koko kevään ja alkukesän kasannut projekteja lomalle, joita en ole ehtinyt tai jaksanut hoitaa kiireisessä arjessa. Ajattelin, että lomalla kun on aikaa, voin tehdä rästihommia. Lomalla, jolla oli tarkoitus rentoutua.

Kauan odotettu loma alkaa ahdistaa. Lapset ärsyttää. Mies ärsyttää. Sää ärsyttää. Jopa ajatus kotona olemisesta ärsyttää. Olen kireä kuin viulun kieli. En halua alkaa hoitaa kasautuneita hommia.

Olen odottanut lomaa täynnä odotuksia ja suunnitelmia. Odotan auringonpaistetta, rauhaa ja roppakaupalla hyvää mieltä. Odotan, että kaikki ovat hyvällä tuulella koko ajan, ilman riitoja ja nahinoita.

Tiedostan asettaneeni lomalle liian kovat odotukset, jopa mahdottomat ajatellen, että perheessä on pieniä lapsia. Lomasuunnitelmat kuitenkin kaatuvat kasaantuneisiin hommiin.

Miksi en pysty rentoutumaan lomalla?

Olen stressaantunut. Tämä on ensimmäinen hetki rentoutua kunnolla vuoteen. Olen kokonaisen vuoden mennyt tukkaputkella, pysähtymättä. Stressannut lastenhoidoista, opiskelusta, töistä ja rahojen riittävyydestä. Äärimmäisen stressaava työ ei ole helpottanut asiaa lainkaan. Jatkuva henkilöstövaje ja haastava asiakaskunta ovat jättäneet jälkensä. En osaa pysähtyä.

Nyt lomalla, kaikki aistini ovat valppaina. Liika hiljaisuus ja tekemättömyys ahdistaa. Joten suunnittelen lomapäivät toiminnan täyteiseksi. Ja kun kaikki ei mene niin kuin olin suunnitellut palaa pinna. Kiukuttelen ja murjotan.

Lista pitäisi tehtäviä tuijottaa ikävän syyttävästi. Pitäisi siivota, pitäisi laittaa pienet ja sopimattomat vaatteet pois, pitäisi laittaa piha kuntoon, pitäisi siivota varasto, pitäisi kunnostaa lasten kerrossänky. Pitäisi, pitäisi, pitäisi.

Joudun keskittymään rentoutumiseen. Hakemaan ystävällistä lähestymistapaa, kun lapset ovat kurittomat ja täynnä intoa tai tekemättömästä tehtävät huutelevat syyttävästi. Kun tekee mieli tiuskaista, nielaisen ja lasken viiteen tai tiukan paikan tullen kymmeneen.

Loma on lyhyt ja minun on löydettävä keino rentoutua, jotta jaksan taas palata arkeen.

Kesälomalla

Kolme parasta tapaa rentoutua lomalla

Metsäretket

Metsä rentouttaa. Kun menee metsään aistit herää eloon ja aika pysähtyy, mielen valtaa rentous. Menen metsään yksin koiran kanssa taikka yhdessä lasten kanssa. Kuuntelemme metsän ääniä ja seuraamme sen elämää. Toisinaan pysähdytään mustikkamättäälle herkuttelemaan. Taas muistan millaista on olla rento.

Liikunta

Äärimmäisen ahdistuneena ja stressaantuneena paras tapa alkaa rentoutua on hakea kunnon hiki liikunnasta. Joten suuntaan rappusiin taikka salille ja annan palaa. Treeni tuottaa endorfiineja ja pian hyvä mieli valtaa olemuksen ja stressi unohtuu, ainakin hetkeksi.

Kirjat ja musiikki

Toisinaan on hyvä vain pysähtyä. Ottaa kirja käteen tai laittaa musiikki päälle ja uppoutua sen vietäväksi. Alkuun kirjaan pysähtyminen saattaa tuntua haasteelliselta, mutta kun yrittää sulkea mielen muulta ja päättää keskittyä kirjaan, alkaa kirja viedä mukanaan. Äänikirjaan uppoutuminen lenkillä pistää tekemään ekstrapitkän lenkin, mikä vaan on hyvä. Sehän tarkoittaa tuplarentoutumista.

Miten sinä rentoutunut? Jaa kanssani parhaat rentoutusvinkit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *